21 November 2008

Dva neočekivana pronalaska

Pronalazak prvi: vuna. Prava, domaća vuna. Još miriše na ovcu. Kad sam ženu koja je prodavala pitala da li je ručno predena, pogledala me kao da sam vanzemaljac i objasnila mi kako jeste ručno, ali preslica radi na struju (?!). Jer, da ne radi na struju, vuna bi bila mnogo skuplja. Što jes', jes - u pravu je. Ali mnogo govori o tome šta se sve kod nas smatra "ručnom" izradom.



Pronalazak drugi: specijalno izdanje Burde iz 1982, puno šema za heklanje. Našla na tezgi s novinama. Momak je rekao da je to iz remitende, ali mislim da je to pre remitenda s njegovog tavana. Jer, koja bi to strana firma čuvala neprodate časopise 20 godina? Pa još časopise za ručne radove?! A i cena na svim ostalim časopisima je odštampana, jedino je na ovima iz 80-ih napisana rukom. No, nema veze. Štaviše, obradovala sam se. Imao je on još toga, ali su ostali časopisi bili s odevnim predmetima pa su toliko demode da se nije isplatilo kupovati. Možete zamisliti gomilu džempera iz 80-ih, svi odreda sa šišmiš rukavima i predimenzioniranim rolkama, a manekenke sa razbarušenim mini-valovima a la Kejt Buš. E, to su bila vremena :)





7 comments:

  1. Obožavam te stare časopise o ručnim radovima. Svašta tu može da se nadje! Ako ideš subotom na Najlon, izvor je nepresušan!

    ReplyDelete
  2. Jao, hvala ti na ovom savetu! Nisam znala. Idem prvom prilikom!

    ReplyDelete
  3. Recite vi što hoćete, ali tokom 80-tih je bilo puno lakše plesti ... na stranu frizure vjetar u kosi stil ;-) Plelo se vrećasto, moher na velike igle i za tjedan dana vesta gotova bez problema; danas em više nije moda vrećasta, em su neke druge vune u modi, pa onda moraš krojiti pletivo jer tako bolje stoji i dok sve to napraviš ulaziš u sferu više matematike ... Ah, 80-te ... koja nostalgija!

    ReplyDelete
  4. @romantales: nisam se sprdala s 80-ima - i ja ih dobro pamtim, mada priznajem da sam tada tek počinjala da se bavim ručnim radom. Kamo sreće da se vrati ta moda s velikim iglama :) (mada moher nikad nisam mnogo volela)

    ReplyDelete
  5. Nisam niti shvatila tvoje riječi kao sprdnju:-)
    Ja se samo s nostalgijom sjećam 80-tih iako su to bile godine pretjerivanja u svemu, u frizurama, detaljima, napuhnutim rukavima ... ono, volim 80-te, ali nisam slijepa pored očiju, pa imam pun ormar vesti iz tih godina koje ni po kući ne mogu nositi, tolike su! Opet, to su bile godine moje mladosti, izlazaka, svega prvog, optimizma ... poslije su uslijedile ružne godine kojih se ne volim prisjećati :-(

    ReplyDelete
  6. A ko je teta koja prodaje vunu ? Gde ? Posto ? Kakva je ???

    ReplyDelete
  7. @magrit: bila teta na Novosadskoj jeseni, čini mi se da se manifestacija tako zvala. A kakva je, iskreno, nisam još ništa s njom probala. Dosta je gruba i nejednake debljine. A bila je vrlo jeftina, nekih 200 dinara za 250g ili je 250 dinara za 200g.

    ReplyDelete