14 March 2009

Aransko-keltska avantura

Ovo je projekat kojim sam se uz prekide bavila skoro cele zime. Na sreću, uspela sam da nešto od ovoga i stavim na sebe pre nego što grane proleće.

Svi komadi su inspirisani aranskim džemperima i keltskim čvorovima.


Aranski džemper je stil pletenog džempera koji potiče sa Aranskih ostrva, koja se nalaze kraj zapadne obale Irske, u Galvejskom zalivu. Stanovnici ostrva su se u prošlosti bavili uglavnom ribolovom pa im je topla odeća na hladnom Atlantiku bila više nego potrebna. Veruje se da su se džemperi tradicionalno pleli od neobojene i neoprane vune - tako bi se u vlaknima zadržao lanolin i džemperi bi bili nepropustiljivi za vodu. Legenda kaže da je svaki džemper imao jedinstvenu šaru kako bi se u slučaju brodoloma ili neke druge nesreće na moru, po džemperu moglo prepoznati o kom se ribaru radi. Isto tako, popularna je zabluda da su šare na džemperima karakteristične za svaki klan u Irskoj.



Keltski čvorovi su dekoracije koje su stari Kelti koristili za ukrašavanje svojih spomenika a kasnije se javljaju i u iluminacijama hrišćanskih rukopisa. Radi se o uglavnom beskonačnim čvorovima u obliku isprepletanih spirala.

Zanimljivo je primetiti da postoji vrlo velika sličnost između keltskih čvorova i hrvatskog pletera.




I aranski i keltski motivi su vrlo popularni u štrikanju i rekla bih da su vrhunac popularnosti dostigli 80-ih godina. Meni se dopadaju zbog teksture koja se dobija, ispupčenja i udubljenja koja radu daju vrlo izraženu reljefnost.

Sva tri rada sam radila od St.George-ove Tine 22 (mešavina vune i akrila), šal sa jednom, a kapu i rukavice s dve niti. Boja je prljavobela ('off-white' na engleskom) i na slikama baš nije najvernije prikazana pošto ju je dosta teško fotografisati.

Šal se zove Irene i uputstva na 6 jezika (!) mogu se skinuti odavde i sa Ravelry-ja. Išlo mi je veoma sporo pošto se stalno mora brojati i gledati u šemu, ali sam bila vrlo motivisana da ga uradim jer odavno želim ovakav šal.





U euforiji u kojoj sam bila po završetku šala, poželela sam kapu koja bi se s njim slagala. Posle kraćeg traganja, naišla sam na model Frivol. Pokušala sam ga prilagoditi tako da umesto tamo date pletenice ubacim keltsku šaru sa šala, ali, ma koliko da mi je teško da priznam, bilo je to iznad mojih pletačkih (i živčanih) sposobnosti. Tako sam se morala zadovoljiti običnim Frivolom. Linkovi: sajt Debi Tatl, direktan link do pdf-a (710KB), ova kapa na Ravelry-ju.





E onda sam se setila da sam u jednom od novijih izdanja Vogue Knitting-a videla rukavice s bobicama i pletenicama koje bi se baš mogle uklopiti sa nesavršeno uklopljenim šalom i kapom.




18 comments:

  1. jeste da ja pola od ovih reci i izraza ne mogu da razumem najbolje :), ali... jako mi se svidaju rukavice...
    mislim prosto patim za tim oblikom... a poslednji put sam imala takve kada sam bila u zabavistu... (uh davno)!!!

    ReplyDelete
  2. Sve prekrasno!!! ... ali ja ti uopće nisam objektivna, ja jednostavno obožavam Celtic, Aran i Wiking motive i najružniji muškarac u lijepom aranu ispada frajer! Malo je teže napraviti ljepi aran za ženu, opasnost je da izgledaš debela u njemu sve i ako nemaš višak kilograma, ali ja ne odustajem od arana. Obilazeći romaničke crkve koje su uglavnom ukrašavane motivima pletera ja u njima vidim pletenice i svaki put zamišljam kako bi na džemperu izgledale ...

    ReplyDelete
  3. Wohohooooo, ovo je moj "broj"! Em kremasto em pleteničasto... :))) Čista desetka! ;-)

    Ja mnogo volim da se zezam s ovim keltskim kablovima, i da ih uglavljujem u demper, to mi je opuštrajuće. Mnogima nije, znam! Ovaj pleter sam koristila za Buttonny demper samo s umetnutim bobicama u čvoru! Zabavan je.

    Da, da- nije sve Aran što se "Aranom zove"! :) Šare po uzoru na keltski čvor su izuzetno slične hrvatskom pleteru ali i skandinavskim kablovima (ove rukavice je dizajnirala tikru - možda je znaš sa Ravelry-a, ona je Finkinja i ima strašne igrarije s tim tradicionalnim nordijskim motivima i kablovima! ).
    Slična je stvar i sa šarama. Sve se danas zove Fair Isle! Čak i orijentalni ćilim! :)))) Slične šare rađene su po bliskoistočnim zemljama stotinama godina (Turkmenske, recimo). Kod nas ih takođe ima iako češće u tkanju.
    Opet, sve su čarape, nazuvci i rukavice nazvane estonskim otkako ih je Ameikanka Nancy Bush (k'o preCednička žena, sine :)) ) oplela u svojoj knjizi. I Estonci se krste što traže bodove po njenoj knjizi a, s druge strane, nisu svi autentični. neke su šare rađenena tuskim čarapa od vajkada. S Turcima su došle i kod nas. Neke su estonske...nije ni sva pletena čipka baltička- ima i ruske....
    Eee, premali smo mi da biramo svoje ime (dok nas tetka Nancy Bush ne imenuje kako ona misli da treba!) :))))

    ReplyDelete
  4. BTW, Ohridka Dangora stefanija (u klupčićima od po 100g), u ovoj boji se fantastično plete u pletenice i kablove, iako mora na igle br.5, minimalno.
    Či, možda nekome olakšam izbor jednog dana! :)))

    Od nje sam ja pravila svoju DROPS tašnicu (ovu vodeka http://www.flickr.com/photos/34577182@N03/3216243258/in/set-72157612834000322/ ), savršeno se namontira svaka petlja.

    ReplyDelete
  5. @ romantales - slažem se za motive. I ja ih jako volim, ali pošto imam taj 'višak kilograma', ne mogu ih nažalost koristiti za odeću. A tako sam na iskušenju svaki put kad vidim neki lep džemper...

    @ zMaja - hvala na tipu za tu Otexovu vunu. Nisam je viđala, ali ako naletim, kupiću je da isprobam. Ova St. Georgeova nije baš savršena pošto se mnogo "lista', tj. nije baš najbolje upredena, ako znaš na šta mislim.

    Da, Fair Isle je naročito zloupotrebaljavan termin, kao što kažeš. Videla sam da se koristi za praktično sve što ima neku šaru (a da nije pahuljica pošto je sve sa pahuljicom norveško :))

    ReplyDelete
  6. Prekrasno!! Pohvala i za fotke. Izgledaju veoma dobro. :-)

    ReplyDelete
  7. Komplet je predivan, a nešto i naučih. Pozdrav!

    ReplyDelete
  8. Ne mogu da dodjem do daha, ovo je fantastično. Volim džempere sa mustrom, ali zbog već spominjanog viška kila ih ne nosim, a moja druga polovina ne želi da me zloupotrebi za tu vrstu rada! Sve si fenomenalno uklopila. Ne znam da li si ikada plela sa vunicom "Cable"? Odlična je, probaj, a možeš da je kupiš u "Numeri" u Pašićevoj.

    ReplyDelete
  9. @ bensedin art - nećeš verovati, upravo pletem nešto s tom vunicom!

    ReplyDelete
  10. Da, splitting. Znam, to se meni često dešavalo sa slovenačkom Špelom (Škofja loka- Lokateks). razdvakjaju se niti.

    Stefanija je bog za te stvari! :)) Oteks su kupili Bugari ali sada je samo Stefany a ne Stefanija! :))))

    ReplyDelete
  11. Ja sam bez teksta...
    Moram li te uopće hvaliti?!?

    ReplyDelete
  12. Wow, dzemper me ostavio bez daha. Pa, draga, ovo je umjetnost.Svaka cast!!! Kapa i rukavice se savrseno slazu. Vec zamisljam neku planinsku idilu... ma prekrasno!!!

    ReplyDelete
  13. @ daira - džemper nije moj :) mada bih volela da jeste :) to je samo primer aranske mustre.

    ReplyDelete
  14. Od sve ovo moj favorit je kapa!
    Ja obozavam arane!

    ReplyDelete
  15. Prekrasno, sve mi je jako lijepo.Fotografije su izvanredne.
    Pozdrav.

    ReplyDelete
  16. Wow! It's amazing!

    ReplyDelete
  17. Volim Celtic motive,...podsecaju me na poentles. :)

    ReplyDelete
  18. Ovo je stvarno za divljenje. Žao mi je što samo heklam, a ne znam da pletem, kad vidim šta je sve moguće. Prelepo je!

    ReplyDelete