13 April 2009

Rođendanski pončo i kapa

Krajnje je vreme da vas izvestim o svojoj najambicioznijoj pletačkoj avanturi protekle zime. Magrit me je već uhvatila da kasnim s postovanjem pa evo žurim da okačim slike i poslednjeg od zimskih projekata.

Dobila sam za rođendan prelep poklon - vunicu! Projekat za koji sam je naručila - pončo!

Odaberem ovaj model - nije previše debeo, taman za proleće, nema rol-kragnu, moći će se prilagoditi različitim debljinama vunice koju sam imala - jednom rečju, savršeno!

Uprkos ambicioznosti projekta, sve je krenulo glatko i poprilično brzo. Negde do ispod ramena. Onda se počelo pokazivati da ili ja ne radim nešto kako treba, ili mustra ima urođenu manu. Rad se toliko krivio na jednu stranu da je jednostavno bio nepopravljiv. Ispalo bi da šav kreće negde na zatiljku a završava na prednjoj strani, otprilike kod pupka. To je, naravno, moglo da znači samo jedno - paranje!




Nemajući kud, promenim model i odlučim se za Drops i njihov prugasti pončo. Jednobojni nije više dolazio u obzir pošto sam imala vunicu u 5 boja, kupljenu za ovaj gornji, takođe prugast pončo. Nije mi se dopadao koliko prvi, al' bilo je daj šta daš.

Pošto se, za razliku od prvog modela, ovaj plete odozdo, napredovala sam vrlo polako. U krug, u krug, samo pravo, dosadno dozlaboga. Radila sam, naravno, kružnim iglama, ali kako su najduže koje imam od 80 cm, prava širina se mogla pokazati tek kad sam malo odmakla od početka. Merim jednom, merim dvaput, merim sto puta, kako god da merim, velik je. Ja sam, naime, vodeći se svojom uobičajenom konfekcijskom veličinom, izabrala broj petlji dat za XXL. Kobna greška! I, naravno, paranje. Koliko god da će to neverovatno zvučati (a goditi mojim ušima), ispostavilo se da mi treba veličina S!!! Ni u svojim najmršavijim danima nisam mogla da stanem u S, ali evo, Drops misli i na mene :) Ako budete pleli ovaj pončo, sigurna sam da nikome ne treba veći od M.

Pošto ste istrpeli ovo poduže pripovedanje, evo i slika:





Vunica je bila Unitasova Ana, Teteksove Cable, Perfil i Menada (fuj sintetika, ali ništa drugo u sivoj boji nisam našla). A ostalo je i za kapu:



Cvet se može skinuti, samo je "zakopčan" dugmetom.

12 comments:

  1. steta sto prvi nije uspeo, posto je zaista super na fotografiji... drugi je dobar, ali ga je zaseni definitivno prvi :)
    svaka ti cast na prezentaciji...
    :)

    kapica je bas slatka cvetic mu daje poseban smek! :)

    ReplyDelete
  2. Hajoj, šta li su samo zapetljali s onim gornjim pončom. To su samo uglavljivanja! :)))

    Super ti je pončo, boje su prof uklopljene. Vidiš kako super mogu izgledati projekti s raznim vunicama. A što se akrila tiče- zar nije ovo najbolji projekt za takvu vrstu vune. :))))

    Ja sam, inače, našla neki tatin mašinsko pravljeni tanki džemper na pruge i sad ga pokušavam pretvoriti u pončo. Dosta je komotan samo mi malo treba jača matematika da ugavim dobro pruge. ali, sitno e pletena trikotaža pa ide na šivaću mašinu. Zadržaću (ako bude išlo) i originalnu rol kragnu. E, ali, ako bude išlo... :)))

    ReplyDelete
  3. Aaaa, da, ja svaki put nešto zaboravim! :))) Kapa je HAOS!

    ReplyDelete
  4. @ zMaja - prvi pončo mi super izgleda i mislim da bi bio još bolji nego ovaj, ali nešto s dodavanjem petlji nije bilo dobro, ili ja nisam dobro to izvodila, tek... dizaster!

    ReplyDelete
  5. Ala si uporna, svaka čast! Meni se baš ovaj drugi više dopada, sjajan je! A naročito je dobro što je veličina S:)! Prosto dodjem u iskušenje da ga pletem....

    ReplyDelete
  6. @ bensedin art - ja sam mislila da će mi trebati čitava večnost, ali stvarno ide brže nego što izgleda. A onaj prvi se plete brzinom svetlosti (i, u mom slučaju, još brže para :))!

    ReplyDelete
  7. Mislim da se tvoja upornost isplatila.Ponco je ispao fenomenalno!

    ReplyDelete
  8. Super je pončo, a i kapa :)

    Na slovenačkom ima jeden pregovor, koji ide '...Klara - podnevi šiva, ponoči para'. Moram priznati, da često pomislim na taj pregovor, ali hvalabogu, vidim, nisam jedina, kojoj se to dešava ;)))) Mislim, da mi se drugi model čak više dopada nego prvi.

    ReplyDelete
  9. Pončo je MRAK!
    A naj bolji dio je taj da je S!
    O paranju mi nemoj pričati...da nema te radnje ja bi imala puno više pletenih stvari u ormaru...

    ReplyDelete
  10. E meni je bas krivo za prvi !! Ali daleko od toga da je izvedeni los :)

    Ali cekaj, pa zar nisi ti na prvoj slici :) ?

    ReplyDelete
  11. @ magrit - he, he, nisam ja na prvoj slici, ali liči(m) :)))

    ReplyDelete
  12. Meni se ovaj koji si radila vise svidja. I prezentacija je za pet, tako se lijepo uklopio u zelenilo...

    ReplyDelete