09 June 2009

Baktus i Karius

Predstavljam vam šal Baktus. Da ga ispletem potakla me je jedna norveška blogerka, Hobbygåsa, čiji sam pak blog otkrila zahvaljujući Zmaji, a sama uputstva našla na Ravelry-ju. Pa vi sad vidite gde bi moje štrikanje bilo da nije interneta!



Šal je ime dobio po Baktusu, liku iz norveškog romana za decu, autora Thorbjørna Egnera. Baktus i Karius su mali trolovi koji lagodno žive u ustima jednog dečaka, naročito kada on jede slatkiše i ne pere zube. Baktus ima crnu kosu i ime mu vodi poreklo od reči bakterija, a Karius je riđ i nazvan je, naravno, po karijesu. Više možete pročitati na Wikipediji i Caprino's World of Adventure (gde se može pogledati i odlomak iz lutkarskog filma snimljenog po ovom romanu).

Postoje 2 verzije istog šala: Baktus i Karius. Ova koju sam ja isplela je Baktus i plete se pravo svaki red (garter stitch). Karius se plete 1 red pravo, 1 red krivo (stockinette stitch). Na Ravelry-ju ima prelepih primera i jednog i drugog.

A sad malo o kapi. Tu nema nikakve zanimljive priče koja bi stajala iza imena. Jednostavno mi je trebala kapa rađena ovim bodom koja bi se po stilu slagala sa šalom. A gde drugde pogledati nego na Drops-u. Podseća me na rastafarijanske kape, samo u mom slučaju nema dredova koji bi je popunili :)

11 comments:

  1. How fun, you have knitted the scarf! As usual I do not understand a word, but thank yoy for the link to my blog. Your scarf is beautiful, and so is the hat! I can see that you mention Thorbjørn Egner og Ivo Caprino - their faritales are so great and the movies that are made have been seen by every Norwegian child and adult. Greetings from Norway to you my friend.

    ReplyDelete
  2. Mnogo zanimljiv šal. Nikad nisam videla takav. Pa još ima i književnu podlogu. Kapa je isto super. Nema dredova, ali super je za punđu. :)

    ReplyDelete
  3. Haaa... kako je zanimljiva ova prica...
    A radovi kao i do sada dobri!
    :)

    ReplyDelete
  4. Kapa je super. I sal, naravno - morala sam dobro da pogledam, da mu slucajno nije ime Baksuz ;))))

    ReplyDelete
  5. Sjajno, kao svaka vrednica već se pripremaš za zimu!

    ReplyDelete
  6. Uistinu, internet je dodao posve novu dimenziju ručnim radovima, od upoznavanja n ovih ljudi do nepresušnog izvora ideja i motiva sa svih strana svijeta ... naravno kad imaš dobru vezu, a nea kao ja trenutačno :-(

    ReplyDelete
  7. Eto ti na, ovaj sal je i kod mene @Ravelry u Queued !
    Eto, sta bismo da nema neta :)

    Elem, prelepo je ispao, a i mustra je sjajna, neobicna. I svidja mi se ime. Idem sad da operem zube. Ozbiljno !

    ReplyDelete
  8. Prekrasan komplet!
    A Ovoo Baktusu i Kariusu bih mogla djeci "prodati" - ne vole prati zube! Svaku veče natezanje i odgojno obrazovne prodike!

    ReplyDelete
  9. Šal je predivan, ali kapa mi je nešto posebno. A da nije interneta, ja ne bih ni znala štrikati. Hura za net!

    ReplyDelete
  10. Odavno nisam svracala na tvoj blog, pa sad kad sam dosla vilica mi otpala:)) Svaka cast, prosto ne znam sta bih prije pohvalila!

    ReplyDelete