25 March 2010

Prva vunica kupljena preko interneta/ My first yarn bought online

Već neko vreme merkam ovu torbu od Dropsa. Htela sam da je ispletem od Unitasove Marije, iste one koju sam koristila za ove rukavice i šal. Međutim, u prodavnici u kojoj sam je bila kupovala više je nije bilo i nisu znali da mi kažu kada će je i da li će je dobijati. Pošto mi je stvarno prekipelo od ovakvih odgovora u našim prodavnicama, odlučim da se počastim original vunicom, ni manje ni više nego Dropsovom vunom Eskimo, koju godinama čežnjivo gledam. Nikad do sada nisam imala prilike da nešto ispletem vunicom za koju je pisan neki patern već sam uvek morala da se dovijam da nađem adekvatnu zamenu, što je, kao što znate, često u rangu nemoguće misije s obizirom na slab izbor vune u prodavnicama.

Elem, pronađem prodavnicu u kojoj se može platiti bez korišćenja PayPal-a, koja nudi pristojne cene poštarine i koja šalje robu u Srbiju. Ne verujete da takvo šta postoji? Nisam ni ja, pet puta sam proveravala da li dobro vidim. Onlajn prodavnica se zove Scandinavian Knitting Design, nalaze se u Velikoj Britaniji i specijalizovani su za prodaju skandinavskog prediva, paterna i dodatne opreme. Ali to nije sve. Neverovatno su ljubazni i spremni da pomognu (što mi je bilo potrebno pošto sajt koji koriste za plaćanje nije imao Srbiju na spisku zemalja pa smo se za to zajednički izborili) tako da ih toplo preporučujem. I tako, nakon 11 dugih dana, Eskimo je stigao :) Mojoj sreći nema kraja. Hvala SKD-u!For quite a while I have had my eye on this bag by Drops. The yarn I had in mind was Unitas's Marija, the one I used for these mittens and this chunky scarf. But then, to my horror, it was out of stock in my local yarn store and they couldn't tell me when and if they were going to have it again. Sick of similar experiences in Serbian shops where reliability and professionalism are as rare as a winning lottery ticket, I decided to treat myself to the yarn required by the pattern. I've never knit anything with the yarn called for by the original pattern (for reasons too well-known to all of you from this part of the world) and I was really excited about the prospect of getting the Drops Eskimo :) I actually managed to find a shop that accepts non-PayPal payments and has decent shipping rates and includes Serbia in the list of countries. I'm sure you think that's impossible to find. Yes, I know, I had to double check too as I couldn't believe my eyes: all three criteria fulfilled?! Yes! The shop's name is Scandinavian Knitting Designs. They are based in the UK and they specialize in Scandinavian yarns, patterns and accessories. But that's not all. They are very kind and generous and willing to help. Eleven (long) days later my Drops Eskimo arrived :))) I won't be able to get a grin off my face today. Thank you, SKD!

16 comments:

 1. Hvala draga, zdušno spremam sve te adrese, ali kad ti se da navrati kod fridice preko romantales, ona uvijek kad napravi post navede trgovinu on line gdje se nabavi, vunica je pravi mrak, vjerujem da će još bolje ispasti i rad, pozdrav. loredana.

  ReplyDelete
 2. Torba koju namjeravas plesti mi se svida,cekam da vidim tvoj uradak.Posto sam vidla kak si isplela sal koji je prikazan u proslom postu uopce ne sumnjam u tvoje sposobnosti u pletenju torbe:)

  ReplyDelete
 3. Ja sam dva puta dosada narucivala vunu, ali od drugu stranu. Ja sma primjetila da engleske firme koje prodaju on-line su dobre . Oni imaju najjeftinije postarine, bar je takav slucaj kod nekoliko koje sam ja gledala

  ReplyDelete
 4. Obozavam online kupovinu.Hvala za ovaj post veoma je koristan.Kako si prosla sa nasom carinom,ako nije tajna?

  ReplyDelete
 5. @ CRAFT BOARD: Ništa carina, ništa porez, ali i iznos je bio oko 20 evra kad se preračuna iz funti pa je to verovatno zbog toga. Stiglo mi kao obično pismo samo mi nije poštar doneo nego sam išla da podignem. Na omotu lupljen pečat "Ne podleže carini".

  ReplyDelete
 6. Krenula mi voda na usta, uf, uf! Ovo se mora probati. Zvučim li kao šoping manijak!?

  ReplyDelete
 7. Trgovina mi je poznata, na Ravelryju sam u grupi britanskih pletača, pa stalno kod njih provjeravam koju od trgovina preporučaju; uvijek je najbolja informacija iz prve ruke, tako je i ovo tvoje iskustvo korisna info za ostale.
  KOliko sam shvatila, najvažnije je da iznos ne prelazi tih 20-tak euro, inače te carine. Kada sam naručivala od Kempsa za Hrvatsku isto je stiglo bez problema i bez carine, a paket je bio pola kg vune.
  Meni je zadovoljstvo kupovina online, pogotovo ako neke vune imaš priliku vidjeti uživo, recimo Malabrigo, Kauni, Noro su popularne vune i prilično skupe, ali kada ih primiš u ruke vidiš o čemu je riječ. Recimo mene Kauni ostavlja totalno ravnodušnom radi niti koja nije ravnomjerno upredena, nekome ne smeta, kao djeluje im rustično, ali meni ide na živce.

  ReplyDelete
 8. Good for you, I can imagine the frustration over not getting the yarn you want! The bag is lovely, hope you like the Eskimo yarn. If I ever can be of any help, regarding yarn you wish to use, please let me know!

  ReplyDelete
 9. veselim se s tabo in komaj čakam na tvojo novo torbo

  ReplyDelete
 10. Ja baš volim naručivati online, praktički neograničen izbor vuna i boja. Da mogu potrošila bih cijelu plaću na vunu.
  Vidjela sam progress sliku na Ravelryu - torba već sada izgleda mrak.

  ReplyDelete
 11. Bogami, svaka ti cast na hrabrosti .... mislim, kako kupiti nesto sto ne znas sta je, cak i knjiga :)
  Da, ako ne predje 20eura, ne podleze carini. A 20 eura za koliko vune ?

  ReplyDelete
 12. I da, pardon, nisam se ni zahvalila na ovoj preporuci :)
  Hvala :)

  ReplyDelete
 13. @ magrit: Znas kako, Drops mi se ucinio prilicno proverenim, a narocito za njihov model. A nisam narucila mnogo, svega 8 strenica, po 2,44 evra.

  ReplyDelete
 14. ja sam upravo zavrsila petu tprbu koristeci ovaj pattern! sad kad si probile led sa online kupovinom ocekuj da ces sve vise dolaziti u iskusenje da povecas stash ;)

  ReplyDelete
 15. What's an adventure for the yarn too!
  Now it found not only a happy home but also a very gifted Knitter. Happy knitting, then :)

  ReplyDelete
 16. Sad ni mojoj sreći nema kraja!!!!!!! Ali kako će muževa kartica patiti!!!!!

  ReplyDelete