14 June 2010

Razglednica iz Liona / A postcard from Lyon

Prošle nedelje sam bila u Lionu - poslom doduše, ali s mnogo turističkog razgledanja (i vrlo malo štrikanja).
I spent most of last week in Lyon, on business but doing a lot of sightseeing (and very little knitting).

Bazilika Notr Dam de Fovije, posvećena Bogorodici, za koju se veruje da je u 17. veku spasila Lion od kuge.
Basilica Notre-Dame de
Fourvière, dedicated to Virgin Mary, who is believed to have saved Lyon from plague in the 17th century.Bazilika se nalazi na brdu Fovije, s kojeg se može spustiti uspinjačom ili stazom koja vas prvo vodi kroz vrt ruža ili vrt hortenzija (po izboru),
The basilica is situated on the
Fourvière hill, from which you can come down either by the funicular, or you can take a downhill walk through either a rose garden or a hydrangea garden (your choice),a potom kroz predivne strme uličice.
and then down these beautiful steep little streets.Grad leži na dve reke, Roni i Soni, pa ima čak 4 obale. Evo detalja sa jednog od kejova, sa neobičnom vodenom instalacijom (u nedostatku bolje reči).
The city of Lyon lies on two rivers, the Rhône and the Saône, so it has as many as 4 river banks. Here's a detail from one of the quays, with an unusual water feature.A ovo je fontana Bartoldi, s konjima kojima iz nozdrva izlazi vodena para, a koju je izvajao Frederik-Avgust Bartoldi, isti onaj koji je napravio i Kip slobode (što sam saznala tek nakon što sam se vratila kući).
This is another water feature, la Fontaine Bartholdi, with steam-breathing horses, sculpted by Frédéric-Auguste Bartholdi, the same guy who designed the Statue of Liberty (which is something I learned only after I got home).
I za kraj ovog kratkog putopisa, jedan primer kako se lepo može spojiti tradicionalna i moderna arhitektura - nadstrešnica iznad ulaza u metro.
And at the end of this short travelogue, an example of how traditional and modern architecture can be combined with success - a roof above the entrance into the metro.

18 comments:

 1. What a beautiful city! You must have felt so happy strolling along those streets :^)

  ReplyDelete
 2. Lijepi putopis u lijepom gradu, a i ti si napravila jako lijepe fotografije! Hvala sto si podijelila taj lijepi dogadjaj s nama!

  ReplyDelete
 3. Beautiful shots! Looks like a very nice place to stay. Maybe a great town for summer vacation :-) Looks like you had a great trip!

  ReplyDelete
 4. Predivno! Iskreno se nadam da si tamo kupila i neku sitnicu koja ima veze sa pletenjem :)

  ReplyDelete
 5. super slike =)
  super je što si uspela da odeš malo odavde, verujem da je prijalo...

  ReplyDelete
 6. Baš sam mislila na tebe i kako ti je u Lionu. Lepo je što si imala vremena malo i da zlurkaš, čini mi se da je Lion interesantan grad!
  Dopada mi se novi izgled bloga:)!

  ReplyDelete
 7. Lyon izgleda diiiiivno! : ) I super si detalje uhvatila!

  ReplyDelete
 8. Lyon nikada nisam posjetila, ali nikad se ne zna ;-) Drago mi je da ti je bilo lijepo i ne sekiraj se mnogo što nešto saznaš tek po povratku, ni sama ne znam koliko sam puta išla nešto ciljano pogledati jer su mi rekli da je to pod obavezno i onda tek po povratku kući krenula istraživati zašto je to toliko značajno ... to ti nekako dođe kao produžetak putovanja ;-)
  Da ne zaboravim, baš ti je lijep novi izgled stranice.

  ReplyDelete
 9. Lijepa razglednica :)Vidi se da si uživala. No glavno pitanje: Jesi kupila nešto vune?

  ReplyDelete
 10. c'est très bien

  ReplyDelete
 11. prekrasne fotke radiš! Uloviš dušu!

  vidim da si se lijepo provela, taman to bilo i poslovno!

  ReplyDelete
 12. A Mishe nema da odgovori na silna pitanja .... nije ni cudo, mora da je jos pod shokom kakva ju je temperatura docekala ovde .....
  Ali jao, sto je lep kej !! Sjajna je ideja, mora da se voda dozivljava na poseban nacin !

  I lep je nov izgled bloga, jednostavno je najbolje :)

  ReplyDelete
 13. Evo, pošto me Magrit ukorila da me nema da odogovorim na pitanja... :)

  Kupila sam samo naprstak za pletenje s više niti (srce malo nije izdržalo ;)) i malo platna za vez. Ostalo je bilo ili preskupo, ili je izbor bio slab.

  ReplyDelete
 14. Prekrasno,ugodno spojeno s korisnim...

  ReplyDelete
 15. Hvala draga misha, uživala sam kao i uvijek u putopisu, a grad je predivan. Hvala za hoju, ovo joj je druga godina da cvate, i moram priznati trebalo joj je jako dugo vremena da procvate. Pozdrav. Loredana.

  ReplyDelete
 16. This is amazing, such a beautiful place.
  My dear, we are going to offer three presents to readers and friends of our blog. We would like you to take part of it. Just need to go there and leave a comment, ok?
  Lúcia e Bia

  ReplyDelete
 17. kak ja volim putovati!!!
  i kupovati,naravno...
  Kod mene na blogu te čeka mala nagrada...

  ReplyDelete
 18. Hvala na posjeti blogu već se dugo nismo čule,al vremena je tako malo.Vidim putuješ i paseš oči na ljepotama koje bi i ja volila vidjet.Naime volim putovati i to jako.Slike su ti predivne.Pozdrav Ljerka

  ReplyDelete