18 December 2010

Pripreme, 1. deo / Preparations, Part 1

Ja sam od onih koji ne veruju u Božić ali volim sve što je u vezi s njim: atmosferu, jelku, ukrase, kolače, poklone... I to toliko da ga slavimo čak dva puta: jednom po gregorijanskom, a drugi put po julijanskom kalendaru :) Za jednog ateistu - malo li je? Ove godine sam čak uspela da napravim i poneki ukras.

I don't believe in Christmas but I like everything related to it: the atmosphere, the tree, decorations, cookies, presents... And I like all this so much that we actually celebrate it twice: first by Gregorian (Western) calendar, and then by Julian (Eastern orthodox) calendar :) And all this coming from an atheist, lol! This year I even managed to make a few decorations.
Ovi Dropsovi podmetači za sveće (je l' zna kako se na crkvenoj sveći zove onaj obruč koji služi da spreči da vam vosak kaplje na ruku?) su mi zapali za oko još prošle godine. Vrlo su jednostavni i brzo se prave. Uputstva su data i za veliki i za mali podmetač.

These
bobèches (I had to look up the word - it's a ring placed around a candle to catch the drippings) by Drops caught my eye last year. They're very simple and very quick. The pattern includes instructions for both a large and a small bobèche.

veliki/large:mali/small:Ovi mali su nastali naknadno jer mi je, pošto sam napravila dva velika, ostalo još crvenog konca. Međutim, izgledali su pretamno na crnom svećnjaku pa sam odlučila da ih malo razveselim zlatnim koncem. Meni ovako svečanije izgleda. Kako se vama čini?

These small ones were an afterthought because after making two large ones I still had some red yarn left but it looked too dark on the black candlestick. So I decided to lighten it up a bit by adding a layer of gold colour. And a boring old candlestick that looked more suitable for a spooky Halloween dinner table got a new, more Christmassy look. Definitely an improvement, don't you think?

pre/before:


posle/after:

12 comments:

 1. pa da, i ateisti vole sjajne điđe i kolače :)
  super su ti ovi zlatno-crveni podmetači, izgledaju odlično, iako bi meni bilo žao da vosak po njima kapa i ufleka ih tako lijepe. ja bih ko picajzla samo stavila svijeće, bez paljenja.
  ali kombinacija boja je prava za blagdane :)

  ReplyDelete
 2. Za jednog ateistu - fenomenalno:)))!

  ReplyDelete
 3. Odlicno si ih napravila. A jesi ti sigurna da si ateista? Mislim...ipak slavis oba ;)

  ReplyDelete
 4. Tako su slatki i romanticni!Ovi mali zlatno crveni su bas u bozicnim bojama.

  ReplyDelete
 5. Super izgledaju ove stvarcice...
  :)
  Odlicne su i fotke...

  ReplyDelete
 6. Bitno je da se vi lepo zabavljate :)
  Za koji dan stize zimska ravnodnevnica - za koji dan napisacu nesto o njoj, pa mozes i to da slavis sledece godine :)

  ReplyDelete
 7. Thank God I'm an atheist, što bi se reklo. I ja obožavam božić i svu šarolikost i veselje koje on sa sobom nosi. Radovi su ti divni, boje prave praznične.

  ReplyDelete
 8. I like the two-tone little one the best.

  Happy light-filled holiday!

  ReplyDelete
 9. Savršeni su ti ukrasi, raduj se sa svima nama divnim praznicima!

  ReplyDelete
 10. Kod tebe je već božićni ugođaj!!!
  Vjerujem da je jako malo ljudi koji ne vole Božić, mada bih ga rado ponekad ignorirala jer je krenulo s pretjerivanjem!

  ReplyDelete
 11. Predivna dekoracija za predstojeću sezonu slavlja:))). Ja božićne praznike više shvatam kao dane u kojima se slavi moć i lepota prirode nego kao neki religijski obred.

  ReplyDelete