04 February 2011

Veliko spremanje u hrčkovom domu

Proteklo je, začudo, brzo i glatko, bez mnogo poteškoća i velikih nedoumica. Pobacah sve one male klupčiće, ostavljene za "zlu ne trebalo" ili za "poslužiće već za nešto" a ostavih samo ono predivo koje znam šta je i koje je marke, ili kojeg ima toliko da se od njega može nešto i napraviti. Bilo je teško, šta da vam kažem... ali vredelo je. Sada su zalihe bezbedno smeštene u kutije. Bezbedno jer im ne preti opasnost od moljaca ali bezbedno i zbog toga što ne mogu iskočiti i misteriozno se pojaviti na nekom neočekivanom mestu u stanu, što je do sada bio čest slučaj :)

Za hvatanje u koštac sa zalihama bila mi je potrebna estetsko-psihološka pomoć, za koju sam mislila da ću je pronaći u onim prelepim dezeniranim kutijama koje se prodaju po bolje snabdevenim prodavnicama za opremanje doma. No, videvši im cenu, brzo sam odustala pa su u pomoć priskočile jednostavne kutije od mlečnobele plastike, kupljene na pijaci za trećinu cene.

U jednoj je kutiji predivo koje zovemo opštim imenom "vunica", a u drugoj je pamuk. Treća kutija (koje ovde nema) rezervisana je za konac za heklanje, kojeg nisam ni znala da imam toliko mnogo. Doduše, on zauzima dosta mesta jer je namotan na kartonske kaleme. Sve u svemu, oko 80 litara prediva.





I pre nego što počnete da me kritikujete zbog gomilanja zaliha, a kritika bi svakako bila opravdana, moram vas podsetiti na to da živim u zemlji gde stalna isporuka neke robe nije zagarantovana, gde ako ne kupiš odmah svu količinu vune koja ti treba, sledeći put je skoro sigurno neće biti ili, ako je i bude, predivo neće uopšte biti istog kvaliteta ili će nit biti drugačije debljine i teksture, a o boji da i ne govorimo. Zbog toga, a i zbog godina nemaštine kad su se šećer, brašno i sl. kupovali na džakove jer ko zna kad će ga ponovo biti u prodavnicama, skloni smo devizi "Od viška glava ne boli" pa tako ni ja nisam izuzetak. A kad se to spoji sa već postojećom tendencijom da se ništa ne baca i sklonošću ka sakupljačkim hobijima, dobijete 80 litara prediva :)

Only Serbian this time, apologies to international readers. The post is about sorting out my stash, 80 litres of it :)

29 comments:

  1. Dobar posao!
    Ja sam to odradila jesenas, prije poroda. Nisam brojila litre, jer nemam tako fancy kutije ;-) Moje su kartonske, veće, i ima ih više (pričaj mi malo o navikama kupovine i krizi ... :lol: )
    Sreća jedino što imam ono čudo za motanje vunice, pa je sve lijepo smotano u valjkaste, a ne okrugle klupćiče, pa zauzima manje mjesta :-)
    Sad planiram stashbusting project - još jedno XXL ćebe :-))

    ReplyDelete
  2. "Od viška glava ne boli" hehehe...

    Vještičice, zavidim ti na ball-winderu, i ja sanjam o njemu, i pokušavam opravdati samoj sebi kupnju time što će "vuna u valjkastim klupcima zauzimati manje mjesta!"

    ReplyDelete
  3. Ne mogu da verujem !
    I to duplo !
    Prvo, post posle ne znam koliko vremena... drugo, spremanje ... Bacila si - neka si !!
    Sto mi se ne obrati za pomoc ? :) :)

    Elem, evo i jednog saveta... ovako vece kutije imaju jedan problem, a to je ako hoces da izvuces ona klupka sa dna, moras da pobadis sve odozgo... nikako ne izvlaciti na silu, jer ce nastati haos :)
    Meni su idealne kutije od cizama, ali nemam toliko cizama ...:)

    ReplyDelete
  4. Lepo si to uradila, nećeš se pokajati sigurno:)! Do pre neki dan sam odolevala kupovini vunice, ali sam poklekla pred izborom boja iste vrste (Tina, St. George). Moraću i ja da napravim jedno ozbiljnije spremanje.

    ReplyDelete
  5. Svi komentarisu spremanje ali sam ja jos uvek na onih 80 litara. 80 litara! Wooow, mislim da nikad nisam imala toliku kolicinu zaliha :)
    Svaka cast na odlucnosti za bacanje ostataka koje verovatno nikad i ne bi upotrebila! Osecaj je oslobadjajuci kad pobacas stvari koje nicemu ne sluze sem sto zauzimaju prostor. Dopadaju mi se providne kutije jer mozes da vidis tacno gde ti se sta nalazi.

    ReplyDelete
  6. Znam kako ti je!! I ja pobacala isto onop sto ne treba!
    80 litra?? Bravo! :D

    ReplyDelete
  7. Znam da sam u manjini i razumijem sve motive za kupovinu vune, nije da ne razumijem, ali kada vidim koliko svi vune imate osjećam se tako jadno manjinski :-(
    Na stranu problem s malim prostorom i mojom opsjednutosti praznim prostorima, jednostavno ne volim natrpani ambijent niti natrpanost općenito, ali osnovni razlog zašto ja ne kupujem vunu kada naletima na nešto lijepo ili povoljno (a vjeruj mi, naletim češće nego vi, ponuda je veća i popusti su u veljači oko 30%, plus popusti na internetu ...) je sljedeći:
    ako nemam konkretnu ideju, a kada kažem konkretnu onda mislim na točno određeni model koji želim isplesti, ne kupujem i gotovo. Malo radikalno, ali kada se nađeš s paketima vune s kojom jednostavno ne znaš što ćeš, po meni je daleko gore nego propustiti dobar "deal". Jedina iznimka bi mogle biti neke šatirane vune ili ručno bojane, na kojima ionako neki veći uzorak ne dolazi u obzir, tako da bih i mogla kupiti ako mi se baš jako boja dopada, ali ovdje stvari tako stoje da će sutra opet izbaciti na tržište nešto novo.
    Za onu zadnju kupovinu devine dlake kupila sam točno s idejom džepera koji hoću isplesti i već sam napravila probni uzorak da izračunam kroj. Znam da je cijeli moj postupak štreberski, ali mene pogled na puno vune jednostavno ne motivira, meni to stvara pritisak nedovršenog posla. Možda je nekima teško razumjeti i moj stav, ali ima ljepote i u odabiranju modela koji ti se dopada i onda krenuti u potragu za idealnom vunom za taj projekt.
    MOja zadnja impulsivna kupovina bila je prije više od 20 godina. Kupila sam 3 paketa talijanske vune koju sam našla u Rijeci, tamnozelena, siva i ljubičasta, zgodničko predivo s mohairom. Prošlo je više od 10 godina dok nisam odlučila isplesti tu vunu - ni danas ne volim nositi te džempere jer sam ih oplela baš na silu, da ne propadne predivo.
    Ista stvar kod mene je i sa vezom, imam zalihe konaca, ali ništa više od toga, platno kupim kad mi zatreba. Uglavnom jako puno kupujem preko interneta, a jedan ekonomist koji daje savjete o štednji veli da je pregledavanje internet dućana ravno kupovini u stvarnosti, iako ništa ne kupiš zadovoljiš želju za trgovinom i izlozima, pa ju on srdačno preporuča ... i ja isto:-))

    PS. da li ustinu znaš što ćeš od te vune napraviti? ili čekaš na inspiraciju?

    ReplyDelete
  8. @ Roman Tales: Razumem tvoj stav u potpunosti, iako ga ne primenjujem u praksi ;) Ovde se uglavnom radi o ostacima od jedne ili, najviše, dve štrenice koje su namerno i kupljene iz razloga objašnjenih u postu. Najčešće je to i manje od štrenice, ostavljeno za, ako ustreba, neku popravku na opletenom komadu. Ili se radi o štrenici kupljenoj da isprobam novo predivo. Ako pogledaš moj stash na Ravelryju, videćeš da malo toga imam u većim količinama. No, kako pletem više od 20 godina, i vunice se nakupilo :)))

    ReplyDelete
  9. Da imam 80 litara, otvorila bih prodavnicu ;) Dobra ideja za providne kutije. Moji planovi su sređivanje vune na jesen, jer se tada selim, a razmišljam i o nekim policama ili fiokama samo za to.

    ReplyDelete
  10. Gle,ja te ostatke vune uopće ne računam pod stash, to je po meni greška u računu ... i ja sam 80-tih kupovala pakete vune, obično 500 gr, bez neke konkretne ideje o tome što ću s tom vunom i tako i ja imam neke ostatke u vidu jedn do dvije štrenice, da mi nije tlaka vć sam to mogla i uslikati. Sveukupno ne znam ima li pola kg vune ostataka. No, s vremenom se moj stil kupovine i pletenja promijenio, tako da sada kupujem na mjeru, upravo jer znam unaprijed točno za koji model kupujem vunu.

    Da zaključimo, ti uopće nisi stasher, imaš samo puno ostataka ;-) ili sve proslijedi Bensedini, ona je majstorica za pletivo u boji ili kreni plesti prugaste džempere ;-)

    ReplyDelete
  11. Lepo urađeno, čestitam! Ja ne heklam dugo, ali mi se polako širi stash. Čuvam ih u kartonskim kutijama, ali mi se ne sviđa jer uvek mi treba nešto sa dna.... Za proleće planiram da napravim moj hobi kutak i želela bih da napravim ovakav red: http://2.bp.blogspot.com/_0Wa5h98e1f8/TSsypDksl9I/AAAAAAAAeE8/XHim7P5gxQY/s1600/polcom%2Bblogra.jpg

    To su Ikea držači za cipele. :-)

    ReplyDelete
  12. @ Carrie: Baš je lepo, jedino ne volim kad su kutije otvorene jer me mrzi da brišem prašinu :)

    ReplyDelete
  13. Baš lepo što si sve pospremila...
    A to vreme o kome govoriš, nadam se da prolazi, mada, kad je vuna u pitanju, ništa nije isto.
    Nije ni za druge stvari, tehniku na primer...sve se brže obrće, sve više smo potrošačko društvo, a sve manje novca imamo.
    Ali, mi imamo svoje rukotvorine, kao oaze mira i zadovoljstva.

    ReplyDelete
  14. Ne mogu puno tipkati, ali svaka cast za odradjen posao. :)

    ReplyDelete
  15. Svaka čast hrčku što je pospremio svoje zalihe. Pročitala sam sve komentare i moram reći da je moj pristup nalik onom kao kod Romantales, tako da nemam puno zaliha. Tu i tamo po koji ostatak i to je sve. Škrinja dobro dođe za raspremanje takvih zalihica. Uživaj u novopronađenom miru ;)

    ReplyDelete
  16. Ako imas dovoljno prostora u stanu (kuci),onda ne vidim gde je problem u gomilanju.Sigurno ces sve to iskoristiti kad tad,jer ti stikanje ocigledno nije neka prolazna faza.Sto se kutija tice meni su te plasticne prakticnije,jer bez otvaranja i kopanja odmah vidis sta je u njima.Ja sve svoje zalihe drzim u takvim kutijama,jer su veoma cvrste,a cena smesna,posebno one kupljene u plastika fantastika prodavnicama.

    ReplyDelete
  17. :-)
    bas sam pre neki dan i ja napravila veliko spremanje,ja sam koristila kartonske kutije,
    moram nabaviti ovakve providne!!!!

    ReplyDelete
  18. @ fridica
    Jedna divna dama, nicka veoma sličnog tvome, poklonila mi je motalicu svoje mame, staru kao Troja, na moje neizmjerno veselje i radost. Otkako je imam, sad će godina, ne samo da sam sve klupčiće namotala na valjkasto, nego sam jako mnogo tih istih "valjčića" i upotrijebila. Nekako se lakše radi kad mi se klupče ne vrti oko nogu i zavlači pod namještaj :-)
    Inače, ne smatram se stasherom, nego recyclerom koji nema dovoljno slobodnog vremena da spasi sve neupotrebljive džempere u familiji.
    Tokom narednih dana motalica će opet biti jako zaposlena, jer sam oporila pet džempera, koji ulaze u mega ćebe.

    ReplyDelete
  19. Mislim da su providne kutije idealno rešenje i verovatno ću ti ukrasti ideju :).
    Ja sam pravi hrčak kada su u pitanju vuna, tkanine, raznobojni kartoni i papiri, boje... Stalno slažem i preslažem, ali nevolja je što uvek nešto i dodam, tako da sam vrlo retko baš lepo organizovana; čini mi se da su svi crafteri pomalo i strastveni kolekcionari :)))

    ReplyDelete
  20. Even those of us who don't read Serbian understood the gist of the post. :)

    ReplyDelete
  21. ja svako malo moram po nove kutije!!!!!!!

    ReplyDelete
  22. Evo konačno svima da odgovorim :)

    @ vještičica: Nisam ni ja izračunavala litre nego je kutija od 30l, a imam nepune 3 pa sam odokativno to procenila na 80.

    A na tome za motanje vunice ti zavidim :)))

    @ fridica: :)))

    @ magrit: Uspela sam i bez pomoći da se iskobeljam :) Ne nosim čizme tako da nemam takvih kutija. A i ovo je praktičnije jer je veliko i providno, sve vidiš gde je, ne moraš da otvaraš kutiju po kutiju.

    @ bensedin art: Ja sam odolevala, ali, ako se ne bacim uskoro na neko ćebe ili slično od ostosa, moraću u nabavku :)))

    @ olga: ja uopšte nemam taj oslobađajući osećaj o kome svi govore :( ja se loše osećam i papirić kad bacim :)

    @ drenka: ti si me i podstakla da to uradim :)

    @ milanarukotvorine: hehehe :) dođi kod mene da pazariš :)))

    @ Nena3110: Sve je to tačno, ali kad sam ja od onih koji se teško rastaju od stvari :(

    @ Cronitty: hvala na komentaru, nadam se da ti je bolje!

    @ pckristini: Polako, nagomilaćeš i ti :)))

    @ Višnja: Hm, pa i nisu baš jeftine. Jedna kutija od 30 litara me je koštala 650 dinara na pijaci.

    @ zsoka: Onda znaš kako mi je :)

    @ Lenka: Čini mi se da su ove kutije dobre i za tkanine. Ja sam to malo tkanina što imam složila i poređala ispod vunice.

    @ Voie de Vie: Some things are universal :)))

    @ Sandra: Znam, i ja, samo pssst! :)))

    ReplyDelete
  23. Super ideja, a sutra je pijaca kod nas! Već znam na šta ću da trošim tih 300 dinara kojih još imam :-)

    ReplyDelete
  24. Jaooooo!
    I ja se spremam povaditi svu "kramu" koju imam po ladicama,vrečicama...
    Već me sad boli glava od same pomisli...
    Ali svaki puta se razveselim kad pronađem neko klupko na koje sam zaboravila!
    To je kao da sam novo kupila!!!!

    ReplyDelete
  25. Bravo za sortiranje a sad vadi nesto i pleti ;)

    ReplyDelete
  26. Bez brige, ja te neću kritizirati. Čini mi se da sam ja još gora. Moja zaliha ne stane sva u plastični sanduk, pa je pola u vrećama na podu. A dio u kutiji za kruh na ormaru.

    ReplyDelete
  27. evo sam se povela sa blogovskim spamom, možeš si izabrati nagradu kod mene. dam ti i dvije ako hoćeš :)

    ReplyDelete
  28. @ ccsigaház: srećna kupovina!
    @ DEA: znam tačno na šta misliš! I ja se tako obradujem mada toliko često preturam po toj vuni da se stvarno retko desi da na nešto uspem da zaboravim :)
    @ incoknito: hehehehe, pletem, pletem, već sam sto puta sve ispreturala po kutijama :)))
    @ honeysuckle: hahahaha, nasmejala si me s ovom kutijom za kruh! Odlična ideja, idem da izvidim da li bih i ja našu mogla preobratiti u kutiju za vunu :)))
    @ tena: hvala na nagradama! :)

    ReplyDelete
  29. Interesantan sajt/blog. Preporučujem Vam da pogledata sledeći sajt na koji sam sasvim slučano naišla:

    http://www.kupoholicarke.com/

    ReplyDelete