16 December 2008

Moj prvi amigurumi

Amigurumi je reč japanskog porekla kojom se nazivaju trodimenzionalne heklane ili pletene životinjice ili druga, obično antropomorfna, bića. Dugo uopšte nisam obraćala pažnju na ove igračkice jer su mi, moram priznati, estetska osećanja vrlo podeljena. Iako, istina, ima dosta lutkica koje su zaista dobro i s ukusom urađene, neke su na granici kiča. Nije me, dakle, sve to naročito privlačilo dok nisam na nekom sajtu videla naheklane kaktuse (nazalost, imam samo fotografije a ne mogu da pronađem sajt da vam ih pokažem) i tad po prvi put pomislila da bih možda mogla i ja naheklati jedan amigurumi. Nisam mnogo čitala o tehnici rada, osim o tome kako se sastavljaju delovi. Više sam intuitivno "skinula" mustru. A evo i kako je to izgledalo.

Odaberem vunicu za kaktus i zemlju...
levo: St. George-ov Perlgarn 3, 100% pamuk; desno: Tina Superwash, 100% vuna)



(baš dobro izgledaju zajedno na ovom svetlu, zar ne?

Naheklam zemlju...



A zatim i samo telo kaktusa. Napunim ga vatom. Amigurumisti koriste neki specijalni materijal, ne znam zašto vata ne valja. Verovatno postoji razlog, ali nisam istraživala.



"Zasadim" kaktus...



Sačekam da procveta...



I tu bi bio kraj. Međutim, kako sam ja u svemu nezasita, pa izgleda i u amigurumiju, nije tu bio kraj već se do sutradan izrodila cela porodica kaktusa.



U međuvremenu je još jedan procvetao...



A ovog smo zasadili u Cataniu color, koja odlično imitira pustinjsko zemljište.



I tako je prošlo moje vatreno krštenje u amigurumiju. Mada, pitanje je koliko ovo uopšte spada u amigurumi pošto se ne radi o životinjicama. Probleme sam rešavala kako sam znala i umela, verovatno bi neko ko je iskusniji u ovome to bolje uradio. Tek, mislim da je za prvi put i to bez ikakve šeme, više nego dobro (reče ona skromno :)).

Htela sam da kaktus poklonim jednoj prijateljici kojoj biljke ne idu od ruke pošto je ovaj kaktus vrlo lak za održavanje a i dugovečan, ali su mi se toliko svideli da ne mogu da se odvojim od njih. Moraću njoj naheklati nove.

17 comments:

  1. Divni su!!! Bas su preslatki. Odlicno si ih napravila.

    ReplyDelete
  2. Ženska glavo,ovo izgleda savršeno!
    Ja ne volim umjetno cvijeće,ali tvoje kaktuse bi stavila da ih svi vide!!!

    ReplyDelete
  3. slatka porodica procvetalih kaktusa, bas zanimljivo deluje u ovoj prezentaciji... :)

    ReplyDelete
  4. Gledajući ove slike, a da prethodno nisam pročitala tekst, rekla bih da si majstorica od zanata! Za prvi put-predobro!

    ReplyDelete
  5. Otkačeni su skroz! Mnogo mi se dopadaju!

    ReplyDelete
  6. Ma super su ti ovi kaktusi - odlična ideja za poklon nekome ko nema 'zelenih' pristiju :)

    ReplyDelete
  7. Fantastični kaktusi, pa još procvjetali! Bravo... ja sam isheklala jednog snješka...

    ReplyDelete
  8. Gledam i ne verujem!Toliko su slatki i toliko si ih dobro uradila da prosto ne znam sta da kazem:))))

    ReplyDelete
  9. Vidjela sam ovo prvo na Ravelry-ju, i kad vidjeh tvoje ime, iskreno - iznenadila sam se :) Ali mi je milo sto si i amigrumije pocela da pravis. Ovo je bas slatko, kaktuse jako volim, i svidja mi se sto je lako za odrzavanje. Cak se moze i prati ?

    E, pa ja moram definitivno da naucim da heklam !!

    ReplyDelete
  10. Preslatki su! Amigurumi su jedini razlog zasto zelim nauciti heklati. Kad vidim tvoje kaktusice, pitam se sto jos cekam ;-)

    ReplyDelete
  11. haha, jaooo, preslatki su!!!! (Naročito je autentičan ovaj sloj šljunka u saksiji)! Božanstveno je.

    ja sam pasionirani kaktusar koji je zapleo kuću u vunu i konce za heklanje i pletenje- sto puta su mi već rekli u kući: Samo čekamo da još uzmeš da isheklaš kaktus! :)))) Kad bih se odlučila da napravim ovo, bojim se da bi ukućani mogli odlučiti da sam definitivno za hospitalizaciju! :D Za početak ću malo držati ove tvoje na desktopu, kao inicijalnu fazu! :)

    ReplyDelete
  12. Vrlo uspjeli kaktusi!
    Vidiš, to bih ja trebala raditi, njih sigurno ne bih uspjela ubiti kao i sve ostalo bilje.
    Inače, sa zakašnjenjem ti moram pohvaliti šal za muža, a što se tiče one šatirane vune - vrlo nezahvalna vuna za izabrati neki uzorak. Do sada sam naišla na predivne šatirane vune, ali uvijek odustanem od kupnje jer ne znam kakav bih uzorak napravila. U zadnje vrijeme u nekima od japanskih žurnala nailazim na zgodne ideje, tako da se možda konačno odlučim napraviti jednu šatiranu vestu.

    ReplyDelete
  13. Slučajno sam naletjela na tvoj blog. Kaktusi su super!
    Nisam heklala kaktuse, ali jesam razne druge amigurumi igračke klikni na ime :-)
    Srećna ti Nova godina!

    ReplyDelete
  14. Prelepi su! Ko bi rekao da je prvi amigurumi :) I ja sam počela da ih pravim, nadam se da će biti bar približni tvojim.

    ReplyDelete
  15. Na koji način si spojila "zemlju" sa saksijom? Da li si zalepila?

    ReplyDelete
  16. Preslatko!! Čim završim što radim, bacam se na katusiće :) Odlično izgledaju, super ideja!

    ReplyDelete