09 January 2009

Rukavice za muža

Da se prvo zahvalim svima koji su odvojili vremena i truda da mi odgovore na pitanje iz prethodnog posta - prava mala riznica pletačkih (i drugih) mudrosti. Čim završim s paranjem (moram priznati da mi to baš nije omiljena aktivnost) i uhvatim vremena za zMajinu parnu avanturu, javiću kakvi su rezultati.

Pošto je šal dobro prošao, odvažila sam se da ispletem i rukavice. Već sam jednom ambiciozno pokušala rukavice sa skraćenim prstima i poklopcem, ali nisu uspele. To jest, ispale su premale. Problem je u tome što je većina šema koje imam pravljena za dimenzije ženskih rukavica, a kako ih nikad ranije nisam plela, ne usudim se da improvizujem.

Na kraju sam radila kombinaciju 2 šeme. Prvobitna želja mi je bila da ispletem ove rukavice, ali nisam razumela uputstva i jako mi je žao zbog toga pošto mi se Dropsovi modeli jako sviđaju. Kako sam, međutim, shvatila da neću razumeti uputstva tek kad sam poodmakla s radom, odlučila sam da zadržim "ranflu", a nastavila sam po uputstvima kao za ove rukavice.




Ovo mi je prvi put da ozbiljno pletem nešto s dve boje - mora se mnogo labavije raditi, barem u odnosu na ono koliko ja inače stežem. No, i pored labavijih petlji, rad nije onako uredan kao kad radim s jednom bojom. Imate li nekih iskustava i saveta?

16 comments:

  1. Rukavice odlično izgledaju! Sve pohvale! Kada radiš sa dve boje, jednu nit uvek drži oko prsta, a drugu vodi. To je sva mudrost, ostalo je praksa.

    ReplyDelete
  2. Koristila sam tutorijal "Tame Multi Color Knitting" (samo ukucajte naslov u Google), deo koji nosi podnaslov "Wrapping the Yarn While You Knit". Malo je u početku nezgodno pošto se konac drži i levim i desnim kažiprstom, tj. čas se plete kontinentalnim, a čas anglosaksonskim stilom, ali se relativno brzo navikne.

    ReplyDelete
  3. Evo i linka za taj tutorijal: http://www.knitpicks.com/images/pdf/colorknitting.pdf

    ReplyDelete
  4. Meni su rukavice super! Ne bi rekla, da imaš problema sa stezanjem dviju niti - mada ja ne pletem sa ovijanjem vune oko prsta, pa mi ješko dati koristan komentar. Mada - kao je Bensedin pre mene napisala, mislim, da je u praksi sva tajna :)

    ReplyDelete
  5. Meni ne izgleda da ima labavih očica.
    Još se nisam odlučila za neki far isle uzorak, iako su mi simpatični.

    ReplyDelete
  6. Aaaaa, što su slatkeeee!!!!

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. (greškom obrisah post)

    Zaboravih svoju redovnu etno rubriku! :)

    Savet za pletenje u više boja (a protivU petljanja niti) je da se "uzme metalni đevđir odnosno cediljka za testeninu, okrene naopačke, klupčići stave ispod nje a niti provuku kroz rupice"- tako se neće zaplesti! :D

    (Moja iskustva su da su me zamalo na prvoj pomoći otpetljavali zadnji put kad sam plela u više boja- neka, fala! :) Zato, svaka ti čast! A očice su super ravnomerne- kod prevlačenja niti iza rada nikad ne mogu biti kao kod rada s jednom niti! Ove su super!)

    ReplyDelete
  9. Prvo sto sam primetila na ovim fotografijama je urednost! Izaslo je jako fino - cine mi se i cvrste, jer - ako su ovakve rukavice mekane, onda je to problem :(
    Uvek se pitam kako se kod nas zovu ove rukavice? Imamo i one sa prstima, i bez..... A englezi kazu gloves, i mittens itd... a mi nemamo reci za ove razlike ??
    Za pletenje sa vise boja koristim naprstak koji ima na sebi deo za odvajanje 4 niti - mozda se secas da sam stavljala slike na starom blogu. Nema druge nego da se setim kad ti je rodjendan :)

    ReplyDelete
  10. Odlične su!
    Sve gledam gdje to nije uredno...pa ne vidim.Meni stvarno izgledaju savršeno.
    A zMaja opet ima koristan savijet...ovo nije ni meni palo na pamet.
    Moja mama ti taj problem rješava ovako...http://ljerka.over-blog.com/article-6728984.html
    No kada su u pitanju klupka vune ja ti uzmem plastične kantice (većinom one od majoneze),na poklopcu izdubim rupu kroz koju provučem nit,poklopim ,imam dve kantice,klupka ne skaču po podu i ne petljaju se niti...

    ReplyDelete
  11. Meni bas dobro izgledaju, ne vidim nikakvo stezanje. Svaka cast, meni to pletenje u dvije boje nikako ne ide.

    ReplyDelete
  12. Baš smo sve iste!!!Nikad zadovoljne svojim radovima a imaš kaj pokazat.Svaka čast da si se odlučila za rukavice jer one su jedan od težih radova.Neurednost ne vidim makar imam očale i to debela stakla.Pohvale u svakom slučaju.Divim se tvojoj hrabrosti za nove izazove jer samo tak se ide napred i uči .Hvala na posjetu blogu pozdravi iz snijegom i ledom zametene Velike Gorice!Ljerka!

    ReplyDelete
  13. Odlično odabrane boje, savršen rad! Zima nikako ne popušta pa će nam rukavice još dugo trebati.

    ReplyDelete
  14. I like them a lot! It' strange but this pattern looks like a starry sky. also it very difficult not to mess up the yarn. Well, for me, anyway. Just have looked at the tutorial , was surprised to find out there are some gadgets for Multi color knitting. :shock: I saw them in knitting shop recently and had no idea what the heck they are until this moment. Wow, this is an education!:)

    ReplyDelete
  15. Sjajno su urađene. Boje mi se tako dopadaju!

    ReplyDelete