31 October 2008

Humaniji odnos prema porodiljama

Ako niste čuli, blogerka Krugolina Borup, koja piše na blogu B92, pokrenula je akciju za humaniji odnos prema porodiljama u porodilištima. Iskustva porodilja iz Srbije i dijaspore mogu se naći na sajtu http://www.majkahrabrost.com/. Možete poslati svoju priču i potpisati peticiju. Gledala sam na televiziji njihov sastanak s ministrom zdravlja, koji me je, uprkos ministrovoj slatkorečivosti i odobravanju (ili baš zbog toga?), ostavio neuverenu da će se nešto značajno promeniti. Pitam se zašto plaćamo zdravstveno osiguranje ako njime nismo zadovoljni i zašto se ne može tražiti refundacija za pružanje neadekvatne zdravstvene usluge ili za nepružanje iste?

Ja nisam od onih koji olako potpisuju peticije, učlanjuju se u partije i, uopšteno govoreći, teško dajem podršku bilo čemu, ali me se ovo toliko dotiče da moram da dam svoj mali doprinos makar tako što ću postaviti linkove na ovaj blog. Upozoravam vas da su priče na sajtu http://www.majkahrabrost.com/ zaista potresne te da možda nisu za svakoga.

2 comments:

  1. Ne mogu ni da posetim taj sajt. Zlo mi je, samo kad sam to ostavila iza sebe!

    ReplyDelete
  2. Iako sam zadnje dijete rodila pred jedanaest godina, mogu reći da sam imala sasvim solidan tretman. Doktori, sestre i ostalo osoblje bili su divni i pružali pomoć i podršku u svakom trenutku, pogotovo ženama koje su rađale prvi put.
    Tada je bilo uvedeno da je bebin krevetić tik do majčinog i na odjelu gotovo ni jedna beba nije plakala. Mogla sam je imati non stop kraj sebe.
    Nažalost, ima žena koje rađaju u nezamislivim uvjetima, pa čak i one s rizičnom trudnoćom.

    ReplyDelete