Imam jedno pitanje na koje bih volela da mi odgovorite: koja je po vama razlika između gulaša i paprikaša (i perkelta ako vam je ta reč u aktivnom vokabularu)?
This is just a question dealing with the difference between two terms used in local cuisine.
divno pitanje.u paprikaš ide i krompir prilikom samog kuvanja,u gulaš ne.i po vrsti mesa koje se koristi.gulaš-svinsko i junece.paprikaš-svinsko,pileće a ja ponekad pravim i sa kobasicama.koliko je to ispravno ne znam,ali ovo bi bio moj odgovor.(začini,luk...se podrazumeva u oba slučaja)nadam se da sam bar blizu....
ReplyDeletesve se slazem sa dacom samo jos ja kad kuvam gulas uz to obavezno idu makarone :)
ReplyDeleteuz dacino dodajem - gulaš je više kao sos, a paprikaš čorba.
ReplyDeleteGulaš pravim malo gušće sa govedinom, a paprikaš redje sa svinjskim mesom ili piletinom. Princip je isti, u pitanju su nijanse:)!
ReplyDeleteThen I am not the right one to answer lol.
ReplyDeleteI am not the right to answer also :)
ReplyDeletehm - kod mene u paprikaš krumpiri! ne, ne, ne krumpirima. I radim ga s pasiranom rajčicom, obavezno.
ReplyDeleteGulaš ide s puno povrča koje zgusne tekučinu.
U mojim krajevima tu je još i kotlovina!
Hvala na iscrpnim i obrazloženim odgovorima :)
ReplyDelete@ Sandra: Šta je kotlovina? Ono što se kuva u kotliću?
Ovo je krajnje poučno. Nemam što dodati, gulaš se još sama nisam odvažila kuhati, a paprikaš valjda nikada ni jela, a kamoli kuhala. Meni je gulaš (barem onaj koji moja mama sprema) uglavnom samo meso. Možda ide i nekakva kapula unutra i mrkva, ali to se sve raskuha, tako da bih ja rekla da gulaš=meso.
ReplyDeleteverovatno svi drugačije kuvamo. ali kod mene je gulaš gust i jede se sa prilogom bilo testo ili pire krompir. a paprikaš je redak i obavezno se jede sa testom. ali zašto nas to pitaš? :-)
ReplyDelete@ Nada: hvala ti na odgovoru. Pitam zato sto sam primetila da različiti ljudi koriste ove dve reči na različite načine, tj. da označe različita jela pa me je to zaintrigiralo. A sve je u stvari započelo jednom raspravom s mesarom u mesari u kojoj pazarim :)
ReplyDeleteSad mi je pala na pamet ona pjesma kojom se zborovi žale, u pjesmi smiljenoj u Budimpešti, Mađari pjevaju "Zašto svi gulašom zovu perkelt?" ... inače taj zbor mi je najbolji od svih, ako nisi pogledala vidi ovdje:
ReplyDeletehttp://www.youtube.com/watch?v=VGgkHyti0ME
Moja teta Jelena je tvrdila da je gulaš od junetine, a perkelt od ostalih vrsta mesa, a da je postupak u osnovi isti ...
@ romantales: nisam znala za ovo, baš sam se slatko nasmejala :D
ReplyDeleteJa obicno za gulas kombiniram svinjetinu i junetinu (ili govedinu), a ponekad (ako imam) i divljac. Kad pravim gulas od vise vrsta mesa imam odredjeni postotak kojega se drzim. Gulas serviram uz tjesteninu ili krumpir pire, dok uz paprikas ne serviram tjesteninu, ali ga volim jesti sa zelenom salatom. Paprikas obcno pravim od peradi i u paprikas dodajem krumpira.
ReplyDeleteKotlovina se kuha u tzv tanjuru - veliki je i raznih dubina, ali nije kotlić! Paprikaš kuhamo u kotliću!
ReplyDelete