07 December 2009

BYOB

Dok ste ovako raspoložene za ostavljanje komentara, bolje da objavim još jedan post :)

BYOB
je u engleskom skraćenica koja znači 'bring your own bottle' i koristi se da nekome koga pozivate na žurku kažete da treba da ponese svoje piće. Mojra Rejvenskroft (Moira Ravenscroft) je tako nazvala jednu svoju torbu, reintrepretirajući ovaj izraz kao 'bring your own bag' i aludirajući pri tom na to da u prodavnicu treba poneti svoju torbu. Uputstva su objavljena u časopisu „Knitty“ za leto 2008. i mogu se besplatno preuzeti odavde ili, ako ste član Ravelry-ja, u pdf formatu odavde.

Mene je ova torba opčinila od prvog trenutka, ne samo svojim oblikom nego i bojama u kojima sam je viđala na Ravelry-ju pa sam jedva čekala neko zatišje da je započnem. I evo, ispade ovo (molim vas da primetite kako se boja slaže s kuhinjskim elementima i venecijanerima :D):






Kako se ne bi stekao utisak da sam stalno nezadovoljna onim što ispletem, neću ništa kritikovati, ali evo par saveta za one koji će možda poželeti da naštrikaju ovu torbu:

  1. Jako dobro proverite da li vam se veličina probnog uzorka slaže s onom navedenom u uputstvima. Čak i ako se slaže, slobodno uzmite tanji konac ili tanje igle ili i jedno i drugo pošto je torba jako velika. U protivnom će vam se, osim ako niste jako visoki, pazar vući po zemlji.
  2. Ako radite s pamučnim koncem, uzmite u obzir i to da će se torba jako istegliti, naročito ako u nju budete stavljali nešto teško.

I fell in love with this bag the moment I saw it. It was designed by Moira Ravenscroft and the pattern was published in Knitty, summer 2008. It can also be downloaded in pdf format from Ravelry.

If you're planning to knit this bag, however, make sure you double-check your gauge. Even then, you can go down in needle size or yarn weight as the bag is really huge. Besides this, cotton will stretch a lot, especially if you are going to carry heavy stuff in it. Happy stitching!

14 comments:

  1. Baš sam se pitala šta znači to ime :) Slatko :D
    Torba mi se sviđa, i boje, i fotografija.
    Ne znam kako bi bilo da staviš postavu, da se ne rasteže toliko?

    ReplyDelete
  2. I have just knitted this bag and I love it! Your look great!

    ReplyDelete
  3. Da nisi stavila torbru pored veze zeleni (odlično se uklapa), ne bi bila to što jeste:)!

    ReplyDelete
  4. Ove boje su se slučajno poklopile s bojom kuhinje ili si od početka imala namjeru uklopiti ih da ti torba ne "bode oči" kao meni moje vrišteće crvene, (ali ih zato lako pronađem ;-)?
    Ne mogu se sada sjetiti u kojoj online trgovini sam našla jako lijepi laneni konac za torbe, negdje mi je među bookmarksima, trebala bih potražiti. Uglavnom, nude laneni konac u različitim bojama i baš za torbe, vele nije pogodan za odjeću jer je nerastezljiv i čvrst. Za ići na tržnicu više volim torbe koje imaju malo duže drške tako da ih mogu komotno objesiti na rame ... ja kad se vraćam s voćem i povrćem subotom kući teglim kao da u najmanju ruku zečeve hranim ;-)

    ReplyDelete
  5. Zaboravih, lijepa torba! :-) .. kad krenem tipkati uvijek mi misli odlutaju

    ReplyDelete
  6. @ Škrabalica: ipak ću je ostaviti za nešto drugo, mrzi me da se zezam s postavom. A i nekako mi je prednost ovih torbi upravo u tome da su rastegljive (ali ne ovoliko, naravno).

    @ LivM: thanks! I like your colour combo too!

    @ bensedin art: zelen je tu da odvuče pažnju s labavo urađenih očica :)

    @ romanatles: i ja volim te na rame i imamo ih već par komada. Doduše, pijaca nam je jako blizu, odmah iza ugla, tako da ne moramo daleko da teglimo. Ali svejedno, lakše je nositi na ramenu nego u rukama.

    ReplyDelete
  7. @ romantales: hehe, boju sam izgleda podsvesno odabrala posto mi je do svesti prodrlo da je identicna tek kad sam uzela fotoaparat :))) Izgleda da je boja odabrala mene

    ReplyDelete
  8. odlična torba,i fino ukljopljene boje....ja uglavnom postavljam torbe da nebi došlo do rastezanja.

    ReplyDelete
  9. Love the colors, your bag is great! Thank's for linking to pattern, one day in the new year I will knit it too :-)

    ReplyDelete
  10. slika torbe izgleda kao iz neki magazin i bas izgleda kao original!

    ReplyDelete
  11. ženika - boja totalno kontra od boja kuhinje! Neka vrišteeeee!
    (nemrem si pomoći - volim kad je ko semafor)

    ReplyDelete
  12. fotografije su extra...
    :) (a i torba ne zaostaje)

    inace, u pravu si sto se tice komentara... nesto se slabo ljudi javljaju... a i postavljaju postove... tako da je broj komentara kod tebe bas impresivan :) da znas!

    ReplyDelete
  13. samo da pohvalim torbu, jako me je oduševila. zadnje vreme mi uvek treba neka veća da u nju strpam sve. tako da je ova idealna.

    ReplyDelete
  14. I ja sam jos odavno zaljubljena u ovu torbu, ali jako me brine to pitanje rastezljivosti... Moje su torbe obicno nakrcane svim i svacim i jednostavno ne mogu zamisliti da bilo kakva vuna to izdrzi. Ovo s lanenim koncem mi se cini kao dobra ideja. Ili podstava u kontrastnoj boji (s obzirom da je mustra pomalo rupicasta, moglo bi zanimljivo izgledati). Ali to drugo je jos daleko od mojih vjestina i mogucnosti... :)

    ReplyDelete